Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » PLATFORMA SOCIALĂ- formă de coalizare fără precedent a ONG-urilor din social

PLATFORMA SOCIALĂ- formă de coalizare fără precedent a ONG-urilor din social

Dată eveniment: noiembrie 9, 2021

Patru federații naționale din domeniul serviciilor sociale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Confederația Caritas România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC și Rețeaua Dizabnet, care reprezintă 227 de ONG-uri, au pus bazele Platformei Sociale din România – o voce puternică a ONG-urilor din domeniul incluziunii sociale.

Miercuri, 10 noiembrie 2021, ora 11.00, în online, pe platforma Zoom va avea loc evenimentul de lansare oficială a Platformei Sociale din România, care va reuni specialiști de la nivel național și internațional, din domeniul serviciilor sociale, precum și reprezentanți ai autorităților publice de la nivel central și local.

Invitații vor vorbi despre rolul organizațiilor societății civile în consolidarea unei Europe sociale, în fața noilor provocări generate de pandemie, migrație, încălzire globală și despre modul în care organizațiile societății civile trebuie recunoscute ca actori cheie pentru implementarea eficientă a mecanismelor de protecție socială, în România.

Evenimentul este maxim accesibilizat.

De ce ne-am unit?

  1. Vrem să fim un partener de dialog puternic, expert și reprezentativ pentru sectorul social privat în toate procesele de elaborare și modernizare a politicilor sociale din România.

Federațiile noastre se susțin reciproc în unele demersuri pe teme comune, pentru a avea puterea de a influența politicile sociale și deciziile din domeniul social. Acum vom avea o voce unică și mai puternică.

Vizăm teme precum: reprezentare publică a sectorului social privat, intersectorialitatea în advocacy, realizarea unui cadru de analiza și monitorizare a politicilor publice, finanțarea sectorului serviciilor sociale, statutul lucrătorilor și condițiile de muncă și contractele colective din domeniul social, atractivitatea serviciilor sociale și modalități de creștere a dorinței de angajare în sector, dialogul social, finanțarea federațiilor din România, percepția publică asupra sectorului ONG, educarea autorităților în/și transparența consultărilor pe acte normative, elaborarea unui raport anual despre situația serviciilor sociale și drepturile categoriilor vulnerabile reprezentate de federații.

        2  Vrem să facilităm consultarea și construcția legislativă, procedurală și normativă, între autorități- aleși- ONG-uri, pentru susținerea domeniului social.

La masa negocierii uneori ONG-iștii nu încap, pentru că sunt erau prea mulți sau vin din toate colțurile țării. Acum Platforma socială va reprezinta 227 de organizații. În viitor, sigur vom fi mai mulți. Un pol puternic de ONG-uri, înseamnă o voce foarte puternică, Platforma Socială fiind o structură deschisă, la care pot adera federațiile interesate de dialogul cu autoritățile și instituțiile publice.

Dorim să construim alianțe cu actori importanți din societate, prin urmare, chiar de la înființare, intenționăm o apropiere de mediul de afaceri, de mediul academic alți de alți actori relevanți apolitici din societate, pentru cunoaștere și susținere reciprocă. Anticipăm acțiuni semnificative ale Platformei Sociale în sectorul ocupării forței de muncă, a infrastructurii și dezvoltării regionale, a transportului și mediului, a administrației locale, în toate proiectele de politici care influenţează bunăstarea socială a cetățenilor din România.

  1. Vrem să folosim împreună expertiza noastră în multe domenii relevante pentru social și să beneficiem de un corp de experți externi.

Până acum fiecare federație avea experții ei, propriile programe de susținere pentru membri și resurse foarte limitate pentru a plăti experți externi pe domenii precum management, juridic, comunicare, marketing, etc. Acum vom împărți și folosim în comun expertiza internă și putem avea un corp de experți în domenii conexe serviciilor sociale, pe care să-i utilizăm cu toții.

Estimăm că în cele 30 de luni de proiect, minimum 200 de ONG-uri românești furnizoare de servicii sociale, medicale și educaționale pentru grupuri vulnerabile (copii, familii, vârstnici, persoane cu dizabilități, etc.) vor avea sprijinul Platformei sociale, prin consiliere juridică, reprezentare în instanță, îmbunatățirea imaginii, creșterea capacității de monitorizare/influențare a politicilor publice.

Proiectul este derulat de FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Socialeîn parteneriat cu Confederația Caritas România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC și Federația Dizabnet cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2020.

Scopul proiectului este înființarea Platformei Sociale- o voce puternică a ONG-urilor din domeniul incluziunii sociale și bugetul luii este de 249.954 euro.

Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2020; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.ro. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile pe www.activecitizensfund.ro

Despre Programul  Active Citizens Fund România

ProgramulActive Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2020. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi,  Fundația Pact și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de operator de Fond – desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 de euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Pentru detalii privind Platforma Socială poate fi contactată dna Mihaela Steliana Munteanu, expert comunicare (tel. 0740513864, email: comunicare@fonss.ro).

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Caută articolele din platformă