Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » Ce am obținut din asistența acordată ucrainenilor și cum putem transforma o situație de criză într-un act de responsabilizare națională?
Categorie:

Ce am obținut din asistența acordată ucrainenilor și cum putem transforma o situație de criză într-un act de responsabilizare națională?

Ce am obținut din asistența acordată ucrainenilor și cum putem transforma o situație de criză într-un act de responsabilizare națională?
La Forumul Național al Serviciilor Sociale din România- ”Starea și bunăstarea cetățenilor din România” am discutat în cadrul a două ateliere și o sesiune de plen despre asistența acordată refugiaților ucraineni.


În cadrul Atelierului 7. ”Ce am obținut din asistența acordată ucrainenilor și cum facem pasul de la asistență umanitară la serviciile sociale acordate unui nou grup vulnerabil?”, moderat de Munteanu Mihaela Steliana, director de comunicare și advocacy la FONSS, s-a discutat despre lecțiile învățate în gestionarea crizei refugiatilor ucraineni, creșterea capacității instituționale de răspuns a organizațiilor românești în situații de criză și ”România versus Europa” din perspectiva suportului acordat ucrainenilor.


În paralel la Forum a avut loc și Atelierul 8. ”Cooperarea internațională pentru asistența umanitară a refugiaților și concluzii din parteneriatul cu organizațiile românești”, moderat de Diana Chiriacescu, director executiv FONSS. Pe lista subiectelor abordare au fost: lecțiile învățate din colaborarea dintre donatorii și partenerii internaționali cu ONG-urile românești și schimbarea rețetelor tradiționale de abordare și finanțare.
Concluziile celor două ateliere au fost discutate în cadrul sesiunii de plen 3 intitulată ”Cum putem transforma o situație de criză într-un act de responsabilizare națională în raport cu grupurile vulnerabile în special și cu cetățenii care trăiesc într-o țară, în general?” moderată de Mihai Lupu, director de cabinet al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Mihai este omul care a menținut vie comunicarea dintre autorități și ONG-urile românești și cele internaționale implicate în asistența refugiaților. De asemenea, el și colegii lui au facilitat comunicarea și cu ministerele ori de câte ori a fost posibil.


In sesiunea de plen, invitații au discutat despre cum răspunde statul român prin ministerele de linie la provocarea prezenței refugiaților în România, mecanismul de asistență de urgență în situații de socială și angajamente internaționale pentru 2024.


Aceste discuții sunt activități din cadrul Proiectului RESTART – Reziliență, protecție și incluziune socială a persoanelor strămutate forțat din Ucraina, aflate pe teritoriul României, Contract ACF_A6.1_RR_06. RESTART este derulat de FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale în parteneriat cu Confederația Caritas Romania prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2020.

Conținutul acestui document nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2020; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.ro. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile pe www.activecitizensfund.ro.

Caută articolele din platformă