Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » Finanțarea serviciilor sociale e pe agenda Platformei Sociale
Categorie: ,

Finanțarea serviciilor sociale e pe agenda Platformei Sociale

Am încheiat luna septembrie 2021 cu o întâlnire între Autoritatea Națională – Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții și federațiile și rețelele din domeniul serviciilor sociale, pe care am încercat să le strângem împreună, pentru că dorim un dialog constant și consecvent cu această instituție, multe dintre problemele furnizorilor fiind legate de activitatea autorității.

Așadar FONSS, Caritas Romania, FONPC și Rețeaua Dizabnet– organizațiile reunite sub Platforma Socială și Consiliul National al Dizabilitatii din Romania au discutat pe tema finantării serviciilor sociale, cu accent pe situații în care lipsa contractării de servicii de la ONG-uri creeaza dificultăți de furnizare a serviciilor sociale și inechitați de distribuție a sumelor publice pentru beneficiarii de servicii sociale.

Menționăm că este în curs un proces de modificare a Legii 292/2011, Legea asistenței socială, dar pentru că un astfel de act are un parcurs decizional mai lung, aceste întâlniri vin să îmbunătățească cadrul de funcționare din serviciile sociale, după legislația existentă la acest moment.

După o serie de consultări la nivel județean și național am sesizat că atunci când vorbim de finanțare avem în vedere toate mecanismele :

– Legea 350/2005- care poate finanța pe scurtă durată componente din serviciile sociale pe baza unei competiții de proiecte, fiind însă un mecanism slab, discontinuu, ocazional chiar.

– Subvențiile – naționale sau locale- sunt birocratice și acoperă un procent mic din costul serviciului, restul fiind sarcina ONG-ului. Este de fapt o formă de ajutor pentru unele ONG-uri, care reușesc să acceseze subvenții, având în vedere că de la bugetul național nu se acordă subvenții pentru toate tipurile de servicii sociale și nu toate autoritățile locale oferă subvenții.

– Contractarea – este practicată în puține județe, neunitar și mai ales e percepută de ONG-uri ca o modalitate de a le fi plătite serviciile pe care de ani de zile le prestează din alte resurse. Autoritățile însă văd în contractare colacul de salvare pentru a scăpa de servicii dificile, pentru a dezinstituționaliza, pentru a scăpa de beneficiarii care ridică cele mai mari probleme.

De fapt ONG-urile vorbesc mai ales despre plată pentru serviciile pe care nu mai pot să le mai susțină fără a fi plătite de autorități măcar la nivelul standardului minim, in timp ce autoritățile vorbesc mai ales de externalizarea serviciilor lor.

Sunt o sumă de situații apărute din experiența de contractare a autorităților care au făcut acest pas, printre care: licența serviciului contractat, standardul minim de cost respectat sau nu, convulsii la nivelul personalului care se vede expus prin aceasta schimbare, confundarea nevoii DGASPC cu nevoia de asistență socială la nivelul județului.

Federațiile au transmis aceste puncte de vedere după ce în perioada premergătoare s-au consultat cu membrii lor și au colectat experiențe concrete, care au și fost prezentate în întâlnire.

S-a convenit crearea unui grup de lucru între ONG-uri, ANPDCA și DGASPC-uri care să identfice toate problemele ce apar în planificarea resurselor bugetare pentru serviciile sociale și finanțarea lor măcar pe standardul minim de cost. La nivelul ANPDCA va functiona unul din punctele focale ale Platformei sociale, deci rămanem promotorii acestui grup d elucru și în paralel vom continua și consultările pe alte subiecte.

O întâlnire următoare ar urma să aibă loc peste trei săptămâni, cel mai probabil pe tema standardelor de calitate și licențelor. Menționăm că FONSS este unul dintre inițiatorii Platformei sociale alături de Confederația Caritas Romania, FONPC și Rețeaua Dizabnet.

Proiectul Platforma Socială beneficiază de o finanţare de 249.954 euro prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2020. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile pe www.activecitizensfund.ro .

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#EANorwayGrants#FDSC#PlatfomaSociala#FONSS#FONPC#CARITAS#Dizabnet

Caută articolele din platformă