Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » 100 de întâlniri cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă!
Categorie:

100 de întâlniri cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă!

100 de întâlniri cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă!

Marți, 12 martie, a avut loc cea de-a 100-a întâlnire între cei ce lucrează pe proiectele de asistență pentru refugiații ucraineni și au menținut comunicarea cu DSU pe durata celor doi ani de când țara vecină a fost invadată de Rusia. 

Peste 60 de ONG-uri, reprezentanți ai agențiilor internaționale și instituțiilor desemnate să gestioneze criza refugiatilor ucraineni s-au întâlnit la București pentru a discuta despre ce lecții au învățat în acești doi ani de război, dar și ce direcții vor fi în viitor pentru ajutarea cetățenilor ucraineni de pe teritoriul României. 

Reamintim că Departamentul pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai ONG-urilor românești și ai agențiilor internaționale au fost în dialog constant încă de la începutul războiului pentru a găsi soluții la multele bariere întâlnire în asistența refugiaților. 

„Eu consider că ce s-a întâmplat este un exemplu pentru orice situație de criză pentru viitor. Am demonstrat că și societate că putem și că știm cum să facem acest lucru. Iar experiențele care le-am cumulat pot să fie bază pentru orice răspuns în viitor, într-o situație de urgență, la  un dezastru, indiferent care este natura”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Nu am fost inițial aici, dar am aflat de la colegii mei din ambasada cât de rapid și eficient au reacționat oamenii din România la această tragedie care a lovit Ucraina. Cetățenii ucraineni au fost primiți cu căldură de, practic, niște străini care i-au întâlnit pentru prima dată. Mulțumim pentru tot ce ați făcut!”, a declarat Igor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei în România. 

În ceea ce privește programele destinate refugiaților, Victoria Stoiciu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a menționat necesitatea politicilor de integrare: „în momentul de față cred că totul trebuie să se mută pe politici de integrare, pentru că este clar că din păcate, războiul nu se termină. Nu știm cât va dura, dar vă amintiți cu toții, speranța a fost că în două luni se termină, poate trei, poate patru. Și iată așa au trecut mai bine de doi ani. 

Prin urmare, trebuie să gândim politici de integrare, nu doar de sprijin de prim ajutor de urgență pentru refugiații din Ucraina. Și în acest sens avem nevoie de expertiza dvs. de expertiza colegilor de la ONU, și avem nevoie de colaborarea dvs. pentru care vă mulțumesc”, a afirmat în cadrul întâlnirii Victoria Stoiciu, dna consilier afirmând și că Guvernul României va prelungi până în iulie programul guvernamental de asistență pentru ucraineni dar și că se intenționează o schimbare legislativă care să reglementeze rezidența ucrainenilor în țara noastră. 

„100 de întâlniri ne arată câteva lucruri. În primul rând implicare, ca să folosesc un cuvânt frumos – determinare, dacă vreau să zic mai realist – încăpățânare. Noi trebuie să continuăm să fim încăpățânați oricât de mult va fi nevoie. Acum doi ani de zile nu cunoșteam nici măcar un singur om din această cameră. Acum lucrăm împreună, consolidăm și suntem fericiți și mândri de realizările noastre reale pe care le avem. În același timp, aceste 100 de întâlniri arată tipul de răspuns al României, un răspuns care a construit ceea ce am menționat uneori ca fiind un răspuns eficient, dar și profund uman”, a afirmat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România. 

Și în perioada de pandemie dar și în criza refugiaților din Ucraina, colaborarea cu societatea civilă s-a dovedit una esențială în situație de criză, tocmai de aceea, FONSS susține necesitatea existenței unui Mecanism de asistență de urgentă în situații de urgență socială, în care autoritățile locale și instituțiile ce reprezintă Statul român și ONG-urile să colaboreze pentru a sprijini populația afectată de situații de urgentă cu impact social grav.

„Am atras fonduri și într-un fel am ajutat statul român. Când te gândești, de fapt, cât s-a investit în sprijinul pentru ucraineni, răspunsul nu e doar de la guvern, nu e de doar de la Uniunea Europeană, este și de la finanțatorii noștri- finanțatori internaționali sau finanțatori naționali, care au contribuit cu sume importante pentru a putea face această asistență.

Am învățat din toată povestea aceasta în schimb, că suntem o țară în care regulile sunt făcute pentru situații ordinare, iar în situații extraordinare îți trebuie alt tip de reacție, îți trebuie alt tip de reguli, de la achiziții până la funcționarea instituțiilor. Tocmai de aceea, cred că unul dintre lucrurile care e important să le discutăm e cum răspundem noi dacă situația e de urgență și cât din impedimentele care există în sistemul public pot fi depășite într-o situație extraordinară”, a declarat Mihaela Munteanu, director de comunicare și advocacy la Federația Organizațiilor pentru Servicii Sociale. 

Start typing to see products you are looking for.