Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » Solicită, amendamente la bugetul de stat pentru finanțarea serviciilor sociale
Categorie: ,

Solicită, amendamente la bugetul de stat pentru finanțarea serviciilor sociale

În data de 19 decembrie 2023, Platforma socială și Federația SenioriNet au înaintat către Prim Ministrul Marcel Ciolacu, Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu și membrilor Comisiei de buget, finanțe și bănci o scrisoare în care solicităm finanțare corespunzătoare a servicilor sociale, astfel încât cei 3268 de oameni aflați în situație de vulnerabilitate să nu fie excluși de servicii de asistență socială în 2024.

Textul scrisorii este acesta:

”Stimate Domnule Prim Ministru,
Stimați membrii ai comisiei de buget,

Suntem profund îngrijorați de scăderea în proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 a sumelor alocate serviciilor sociale furnizate de asociații și fundații potrivit prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor şi fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează şi administrează unități de asistență socială. Scăderea cu 28.108.452 lei a bugetului alocat pentru servicii sociale va afecta profund 3.268 de beneficiari direcți ai serviciilor sociale furnizate de 108 de unități de asistență socială administrate de asociații și fundații.
Aceste persoane se confruntă cu sărăcie, boli și dizabilități care fac dificilă o viață autonomă și demnă în absența acestor servicii. Sunt cele mai defavorizate: persoane în vârstă, persoane adulte și copii cu handicap, persoane fără adăpost, persoane victime ale abuzului și violenței domestice, copii ai familiilor monoparentale fără venituri sau familii dezorganizate în pericol de a abandona școala. Toți aceștia sunt membrii ai societății care trebuie ajutați să depășească situațiile de vulnerabilitate și, acolo unde este posibil, să fie integrați în școală și pe piața muncii.
În contextul unei reforme a domeniului asistenței sociale este nevoie de o susținere financiară adecvată astfel încât obiectivele și țintele stabilite în strategiile naționale, aliniate celor europene, să poată fi atinse. Cum se pot atinge aceste obiective, în condițiile în care bugetul alocat pentru servicii sociale pentru anul 2024 este mai mic cu 5% comparativ cu bugetul anului 2023? Mecanismul subvențiilor, deși insuficient pentru a răspunde complet nevoilor sociale, este unul dintre cele mai longevive și a avut un impact pozitiv asupra sectorului serviciilor sociale, de aceea, până la intrarea în vigoare, în 2030, a mecanismului contractării sociale prevăzut în noua Lege a Asistenței Sociale, subvențiile trebuie susținute financiar pentru a se furniza în continuare servicii pentru cele mai defavorizate persoane.
Pentru cele 544 unități de asistență socială, care au atins minimul de 60 de puncte la evaluarea Comisiilor de evaluare și selecționare a solicitanților de subvenții în baza Legii nr. 34/1998, reprezentând 15.936 de beneficiari, a fost solicitată suma totală de 145.618.452 lei. Această sumă se fundamentează pe analize de nevoi corelate cu strategiile de asistență socială la nivel județean. Cu toate acestea, în anexele la proiectul de ordin pentru acordarea de subvenții pe anul 2024 în baza Legii 34 / 1998 sunt incluse spre finanțare doar 436 de unități de asistență socială (12.668 de beneficiari ) cu valoare totală a subvențiilor de 117.510.000 lei.

Stimate Domnule Prim Ministru, stimați senatori și deputați, aleși în Parlamentul României, pentru a preveni adâncirea gradului de sărăcie în care se află cele 3.268 de persoane, vă rugăm să introduceți un amendament și să votați un buget pentru servicii sociale de cel puțin 145.618.452 lei pentru anul 2024 în care să includeți toate unitățile de asistență socială care au întrunit punctajul minim. Nu trebuie ignorat faptul că, dincolo de cei 3.268 de beneficiari care se află în risc si pentru care sperăm să creșteți sumele pentru servicii sociale, rămân în afara sistemului de asistență socială alte 843 de persoane aflate în evidența a 28 de unități de asistență socială care nu au obținut punctajul minim.”

Documentul va fi inaintat și parlamentarilor, cărora le vomn solicita să susțină prin amendamente penctul nostru de vedere.

Platforma SOCIALA.ro este înființată de FONSS, Caritas RomaniaFONPCși Rețeaua Dizabnet cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Informații despre Active Citizens Fund – Romania sunt disponibile pe www.activecitizensfund.ro .

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#EANorwayGrants#FDSC#PlatfomaSociala#FONSS#FONPC#CARITAS#Dizabnet

Start typing to see products you are looking for.