Mai multe articole

Prima pagină » Mai multe articole » Schimb de experiență inspirator

Schimb de experiență inspirator

Reprezentanții FONSS au realizat în perioada 17-19 ianuarie 2024 o vizită de studiu la Utrech, în Olanda, la organizația ActiZ.

ActiZ este o federație cu 400 de organizații membre, care sunt angajatorii ai 400.000 persoane. Aceștia fac servicii de îngrijire pentru cca 2.000.0000 de vârstnici din Nederland.

Organizația negociază contractul de muncă la nivel național pentru serviciile de îngrijire la domiciliu și plătește o sumă proporțională cu numărul de angajați sindicatelor, pentru a face lobby pentru domeniul lor.

De altfel, colegii de la ActiZ au discutat cu Diana Chiriacescu- directorul național FONSS și Mihaela Munteanu- directorul de advocacy și comunicare FONSS despre modul în care mediul neguvernamental din Nederland este poziționat ca patronat în relație cu sindicatele din domeniu, organziațiile profesionale și guvernul.

Cel din urmă, guvernul oferă posibilitatea organizațiilor ce reprezintă furnizorii se servicii să comunice care sunt deciziile cele mai potrivite, recunoscând astfel rolul major pe care acețtia îl au, inclusiv în stabilirea standardelor în domeniu și negocierea contractului colectiv pe ramură.

Am discutat și despre idei noi pentru România și anume necesitatea de a avea o asigurare pentru îngrijirea pe termen lung, mai ales că și la noi, ca și în Țările de jos și nu numai, familiile nu reușesc să-și mai îngrijească vârstnicii până la momentul final al acestora.

Din delegație, alături de Diana Chiriacescu și Munteanu Mihaela Steliana de la FONSS, mai fac parte și Alina Pavicevac de la Social Employers, Antonio Molina Schmid de la Lares, Spania, Konstantina Kyrimi de la NET Grecia și Yuriy Krasnik, WRZOS, Polonia.

Vizita ne va prilejui întâlnirea și cu sindicatele cele mai puternice din domeniul serviciilor de ingrijire, negociatorul contractului național de muncă în acest domeniu dar și cu reprezentanții CES- ului din Țările de jos.

Muțumim lui Tim Kind și Michiel Kooijman – care s-au ocupat de organizarea vizitei, un eveniment cu adevărat interesat și inspirator și le suntem recunoscători colegilor care pentru deschiderea cu care discută despre probleme și soluții, oferindu-ne astfel multe idei.

Caută articolele din platformă